Hogyan altassam el a babát az első évben?

 

Kezdő szülőkként talán úgy érzed, hogy a recsegő-ropogó tanácsok miatt nyomasztóan sok időt és energiát áldozol arra, hogy helyt állj ebben az „anya projektben”. Érthető. Senki sem született úgy, hogy már birtokában volt az anyaság minden csínjával-bínjával.

 Az állandó bizonytalanság ilyenkor teljesen természetes. Így az a kérdés is napirenden lehet, hogy az első évben mégis hogyan altasd el a babát. Ebben segít a cikkünk.

Cilek Romantica babaágy

 Cilek Romatica bababútor

A legtöbb orvos és védőnő egyetért abban, hogy könnyebb elaludnia a babának, ha biztonságban érzi magát - no és persze anyaként te is biztonságban érzed őt, hiszen a lelki állapotod kihat a babára is -, és valamilyen szertartás előzi meg az ágyba kerülést.

E tanácsot még talán a kért vagy épp kéretlen rokoni és baráti tanácsok is megerősítik.

Egy megszokott bölcsődal, a ringatás, és a megszokott harmonikus, „mindig számíthatok rá” környezet, klassz receptkönyv lehet az esti gyors és könnyű babaálomhoz. Hiszen ilyenkor te irányítod a folyamatokat és emiatt önbizalmat nyersz.

Azonban az első évben a baba gyors fejlődésének köszönhetően minden hónapban változhat az altatás-képlet

Mégis hogyan tudj mindehhez okosan, komfortosan és a kontrollt nem elveszítve idomulni?

Az első hónapokban még nem az okozza a legnagyobb gondot, hogy mégis milyen figurák vannak a pizsomán, és az ágynemű amolyan „esti” vagy épp nappali-e.

Az esti lefekvést az apa által is szeretett forgatókönyv előzi meg: igen, a közös pancsi. A fürdetés rituáléja, a sötétség és az arányaiban kevesebb zaj a kicsi egyik legfontosabb követelése ilyenkor.

A második félévtől már jóval nagyobb jelentősége van az esti fürdés előtti vagy utáni szertartásféléknek: az altatódaloknak, a ringatásoknak.

Cilek Mocha babaágy

Cilek Mocha bababútor

8 hónapos kortól már a magára hagyás félelme is megjelenhet a kicsinél, ezért minden olyan elem, ami biztonságot jelenthet neki, létfontosságú lehet a környezetében.

Egyes babák olyanok lesznek, mint a londoni Big Bang. Ugyanabban az időben ugyanazon lépések; más nem is kell.

Talán neked is ismerős, amikor körbeviszed a szobában és elbúcsúztok minden kis lámpától, képtől, plüsstől és játéktól és hamarosan már csak az éjszakai fény ég odabent a gyerekszobában.

 

Alvás azonban a totyogókor után is létezik – mégis mi változik meg?

Amikor már a pelenkájában zsonglőrködve ide-oda szaladgál a szobákban, egészen más szemmel nézel rá. Azonban még a totyogókor után is fontos a gyerkőcöknek az altatási szertartások megléte, csak ilyenkor már a főszerepet sokszor az esti mese kapja meg.

A gyerekek először csak csendben figyelnek, majd idővel átveszik a narrátori szerepet, és Steven Spielberg lesz belőlük. Elkezdik irányítani a szereplőket, teret nyer a képzelőerejük és ténylegesen részese lesznek a mesevilágnak. Segíti őket feldolgozni az újdonságokat vagy a napközben átélt szorongást keltő élményeket.

 

Te pedig ott ülsz minden este, és már csillagokat látsz attól, hogy százszor meséled el a Tarka kutya biciklije című mesét.

Szinte már ott nyílik ki a könyv és esik ki lap, de nem számít; véled te. Mert az élmény, amit megkapsz minden este, megér minden monotonitást. Ráadásul olyan klasszak ezek a percek, amikkel büszkeséggel dicsekszel el a barátnőidnek.
Néha viszont tülkön ülve várod, hogy elaludjon végre, és azon tépelődsz, vajon mit változtass azon, hogy gyorsabb legyen az elalvás rutinja.

Szóval miért nem akar elaludni? – gyakori kérdés ez nálad is

A gyerekek számára - különösen az első évben - szorongást kelthet az elalvás. A kicsiknek még nincs időérzéke, nincsenek tapasztalatai, annyi megszokott szokása, mint egy felnőttnek. A nagyobbak viszont sokszor nem akarnak kimaradni a jóból; úgy érzik odakint zajlik a világ.

Ők pedig be lettek zárva.

Hogyan tudsz neki ebben a szituációban segíteni?

 Cilek Montes házikóágy

Cilek Montes gyerekágy

A Cilek bútorok által berendezett mesevilág és gyermekvilágnak köszönhetően még könnyebb lehet az elalvás. Mert olyan világot teremt meg nekik, ahol a nap minden percében jól érzik magukat.

Ahol odabent épp annyira érdekes, mint odakint.

Ahol a megszokott kis világa várja.  A tematikus kialakítású ágyak pedig mindennapos használatra is tökéletes fekhelyet biztosítanak. Értékállóak, akár a kistesónak is jól jöhetnek. A felületkezelés természetes anyagokkal történik, így biztonságosak. Olyan megszokott környezetet biztosítanak a babának, ami az esti elalvást is segíti.

Hihetetlen trendiek és vagányak, ezért kizárólagosan csakis a gyerkőcnek kialakított gyerekvilágot eredményeznek.

Cilek Champion Racer autóságy

Cilek Champion Racer autóságy

Bababútor kínálatunkért ide kattints!

Ha kérdéseid merültek fel, vagy szeretnéd megtudni, hogy teremts alkotó, inspiráló, kreatív, környezetet a Te gyermeked szobájába, kérj  bátran időpontot ingyenes online lakberendezési tanácsadásunkra!

Kérdésem van!